Centrum Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam-Leiden

Het CAHAL is al ruim 26 jaar een expertisecentrum voor de diagnose en behandeling van aangeboren hartwijkingen, al vanaf voor de geboorte tot en met de volwassen leeftijd. Het centrum is een samenwerking tussen het LUMC en het Amsterdam UMC om patiënten gedurende hun hele leven de beste kwaliteit van zorg te leveren. Cahal maakt onderdeel uit van het Netwerk Aangeboren Hartafwijkingen (Amsterdam UMC, LUMC (samen CAHAL), UMC Groningen en UMC Utrecht).
Informatie voor patiënten en verwijzers

Cahal maakt onderdeel uit van het Netwerk Aangeboren Hartafwijkingen. In dit netwerk staan Amsterdam UMC, LUMC (samen CAHAL), UMC Groningen en UMC Utrecht samen voor de beste zorg voor kinderen en volwassen met een aangeboren hartafwijking. In plaats van de zorg in ieder afzonderlijk umc aan te bieden, bundelen we onze krachten. Dankzij deze samenwerking krijgen onze patiënten met een aangeboren hartafwijking de juiste zorg op de juiste plek.

Bent u patiënt bij CAHAL? Of bent u verwijzer? En wilt u meer weten over waarvoor u bij CAHAL terecht kunt, de behandelingen die CAHAL uitvoert en het team? Ga dan naar de speciale website van CAHAL.

Samenwerking

In 1995 werd een belangrijke stap genomen door drie academische ziekenhuizen, het Amsterdamse AMC en VU Medisch Centrum, inmiddels Amsterdam Universitair Medische Centra (Amsterdam UMC) en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in Leiden, om de zorg voor patiënten met aangeboren hartafwijkingen te concentreren. Dit heeft geresulteerd in de oprichting van het Centrum Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam-Leiden (CAHAL).

Het CAHAL functioneert als één centrum met één team van congenitaal cardiothoracale chirurgen, kindercardiologen en congenitaal cardiologen.

Netwerk Aangeboren Hartafwijkingen

In het Netwerk Aangeboren Hartafwijkingen werken de universitair medische centra (umc’s) Amsterdam UMC, LUMC (samen CAHAL), UMC Groningen en UMC Utrecht elke dag samen aan de beste zorg voor alle kinderen en volwassenen met een aangeboren hartafwijking in Nederland.

NICU baby echo-9239.jpg

Van prenatale leeftijd tot volwassenheid

CAHAL wil de beste kwaliteit van zorg leveren voor patiënten met aangeboren hartafwijkingen vanaf prenatale leeftijd tot en met volwassenheid. Dit bereiken we door schaalvergroting, samenwerking en deelspecialisaties waardoor een grote expertise is opgebouwd op het gebied van complexe congenitale hartoperaties, intensive care zorg, katheterinterventies, prenatale diagnostiek, cardiale beeldvorming en hartritmestoornisbehandeling. Er is een nauwe samenwerking met ziekenhuizen in de regio waardoor een deel van de zorg dicht bij huis kan worden georganiseerd (shared care).

In het CAHAL worden jaarlijks 450 hartoperaties en 400 katheterbehandelingen bij kinderen en volwassenen met aangeboren hartafwijkingen uitgevoerd. Het CAHAL behoort hiermee tot een van de grotere centra binnen Europa. Aangeboren hartafwijkingen worden tegenwoordig in de meeste gevallen al voor de geboorte ontdekt, tijdens de 20-weken echo. Hierdoor kan iemand tijdig worden verwezen naar het Amsterdam UMC of LUMC voor diagnostiek en begeleiding. Het CAHAL is bovendien het enige centrum in Nederland dat het ongeboren kind nog in de baarmoeder kan behandelen.

Levensloopzorg

Over CAHAL

CIVIC zonder lood-8769.jpg

Plaats van diagnose en behandeling

De diagnostiek van aangeboren hartwijkingen bij kinderen en volwassenen vindt plaats in het Amsterdam UMC en het LUMC of in één van de regionale ziekenhuizen.

Kinderhartoperaties, katheteringrepen bij kinderen en foetale interventies worden in het LUMC verricht. Hartoperaties en katheterbehandelingen bij volwassenen worden op beide locaties uitgevoerd.

Expertisecentrum Zeldzame Aandoeningen

In 2021 heeft het ministerie van VWS aan het LUMC opnieuw de toekenning als Expertisecentrum Zeldzame Aandoeningen (ECZA) voor aangeboren hartafwijkingen verleend en is de toekenning Europese toekenning als European Reference Network voor aangeboren hartafwijkingen succesvol aangevraagd en verkregen. Alleen Rotterdam heeft ook een ERN-erkenning. Die erkenning is ook belangrijk om Europese subsidies aan te kunnen vragen.

De kwaliteit van zorg in het LUMC is heel goed met een zeer lage mortaliteit binnen onze patiëntenpopulatie. Het LUMC biedt van alle umc’s het breedste pallet. Hoogwaardige en samenhangende beschikbaarheid van specialismen maakt het mogelijk dat de zwaarste en meest complexe gevallen hier geholpen kunnen worden.

Meer weten over CAHAL en haar expertise?

Lees hier meer over de activiteiten van CAHAL of ga naar de CAHAL-website.

Toekomst kinderhartchirurgie