Goed nieuws voor Hart Long Centrum!

7 augustus 2024
leestijd
Subsidie van 1,6 miljoen euro voor onderzoek naar longembolie met interventie cardioloog dr. Ibtihal Al Amri en internist prof. dr. Erik Klok hebben namens het Acute Long Embolie Response Team (ALERT) - samen met collega’s van het Maasstad Ziekenhuis en het UMC Utrecht - 1,6 miljoen euro subsidie ontvangen van het Zorginstituut Nederland via de subsidieregeling Veelbelovende zorg om de TORPEDO-NL studie uit te voeren.

Wat is een longembolie en waarom is het gevaarlijk?

Bij een longembolie zit er een bloedprop (stolsel) in een longslagader. Hierdoor kan het bloed niet goed door de longen stromen en ontstaat kortademigheid en pijn. Dit wordt behandeld met bloedverdunners. Het is echter een gevaarlijke aandoening, want ondanks behandeling met bloedverdunners is er een grote kans dat patiënten sterven of beperkingen blijven houden. Shock, een toestand met zeer lage bloeddruk waardoor organen onvoldoende worden doorbloed, is de meest ernstige complicatie bij een longembolie. Patiënten met een shock hebben een risico tot wel 77% om te overlijden. Deze patiënten worden nu behandeld met trombolyse, waarbij een medicijn wordt toegediend dat het bloedstolsel oplost.

Waarom is er vraag naar een andere behandeling?

Deze medicijnen om bloedstolsels op te lossen werken niet altijd voldoende en er is een groot risico op ernstige bloedingen, zoals hersenbloedingen. Tegenwoordig is er een katheterbehandeling genaamd trombectomie op de markt. Hierbij wordt via de liesader een draad geplaatst naar het hart, via dit draadje kan vervolgens een stolsel in het hart of in de hersenen snel worden weggezogen. De TORPEDO-NL-studie zoekt uit of het beter is om bij de ernstigste vorm van longembolie een trombectomie te doen vergeleken met trombolyse, voor de korte en lange termijn prognose.

Hoe zal de studie verlopen?

De TORPEDO-NL-studie is een multicenter gerandomiseerd onderzoek. Dat betekent dat patiënten uit meerdere centra zullen worden geïncludeerd, waarbij door een computerprogramma wordt bepaald welke behandeling de patiënt krijgt. Aan het onderzoek zullen 111 volwassen patiënten deelnemen met een hoog risico longembolie. Van deze patiënten krijgen er 74 trombectomie (dus het wegzuigen van stolsel via een draadje naar het hart). Het doel is de effectiviteit van trombectomie door katheterisatie te vergelijken met de gebruikelijke zorg, namelijk trombolyse. Verwacht wordt dat trombectomie effectiever zal zijn in het verlagen van onder andere sterfte, ernstige bloeding en herseninfarct bij deze groep patiënten. Natuurlijk zal ook worden gekeken naar andere uitkomstmaten zoals veiligheid en kosteneffectiviteit.

Het onderzoek is gestart op 1 april 2024 en zal lopen voor een periode van 4 jaar en 5 maanden. Na afronding van het project worden de onderzoeksresultaten rond september 2028 bij het Zorginstituut ingediend en zullen deze op termijn ook worden gepubliceerd in de medisch-wetenschappelijke literatuur.

Bronnen