Patiëntenfolder

Coronaire functietest

Een coronaire functietest is een procedure waarbij met speciale catheters specifieke problemen met de doorbloeding van het hart kunnen worden opgespoord.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling Hartziekten.

Onze zorg

Wat is Coronaire functietest?

De hartspier wordt van bloed en zuurstof voorzien door de kransslagaders (ook wel coronairen genoemd). Dit zijn de grote bloedvaten die óver de hartspier lopen. Problemen met de doorbloeding van het hart ontstaan meestal door aderverkalking, waardoor vernauwingen in deze coronairen ontstaan en de doorbloeding wordt beperkt. Bij mensen met klachten die passen bij doorbloedingsproblemen van het hart, maar waarbij een vernauwing in de coronairen is uitgesloten, zou sprake kunnen zijn van microvasculaire dysfunctie of coronairspasme. Dit komt vaker voor bij vrouwen (ook wel ‘’vrouwenhart’’ genoemd). Microvasculaire dysfunctie  is een verminderde doorbloeding van de hartspier door verhoogde weerstand in de kleinste uitlopers van de coronairen die ín de hartspier lopen. Coronair spasme is het onwillekeurig en tijdelijk samenknijpen/vernauwen van coronairen. Coronaire microvasculaire dysfunctie en coronairspasme kunnen worden opgespoord met een coronaire functietest. Hiervoor is speciale expertise en apparatuur nodig die in het LUMC aanwezig is.   Cardiologen uit de regio kunnen patiënten naar het LUMC verwijzen voor de beoordeling en behandeling van coronaire vaatdysfunctie inclusief microvasculaire dysfunctie en coronairspasme.

Een coronaire functietest is een procedure waarbij met een catheter een speciale draad in de kransslagaders wordt gelegd. Deze speciale draad kan de weerstand in de microvasculatuur (de kleinste uitlopers van de kransslagaders die in het hart lopen) meten om microvasculaire dysfunctie op te sporen. Daarnaast wordt een stofje dat coronairspasme kan uitlokken in de kransslagaders gespoten. Bij mensen met coronairspasme ontstaat hierdoor tijdens de procedure coronairspasme, terwijl er bij mensen met normale coronairen niets gebeurt. Op deze manier kan naast microvasculaire dysfunctie ook coronairspasme worden opgespoord.

Waarom doen we dit onderzoek/deze behandeling?

Pijn op de borst en kortademigheid kunnen worden veroorzaakt door een verscheidenheid aan oorzaken zoals coronairsclerose (aderverkalking in de kransslagaders), coronairspasme, microvasculaire coronairdysfunctie evenals verschillende oorzaken buiten het hart. Al deze oorzaken van pijn op de borst of kortademigheid worden op een andere manier behandeld. Om de juiste behandeling in te stellen is het daarom essentieel om de juiste diagnose te stellen. Een coronaire functietest is de enige manier om zekerheid te krijgen over aan- of afwezigheid van coronairdysfunctie of coronairspasme om zo patiënten met (onbegrepen) pijn op de borst of kortademigheid optimaal te kunnen behandelen.

Waarom u bij ons in goede handen bent

Bij het LUMC bent u in goede handen voor een coronaire functietest. Een gespecialiseerd team van interventiecardiologen en beeldvormingscardiologen beoordeelt allereerst of een coronaire functietest voor u nuttig is. Het uitvoeren van de coronaire functietest gebeurt vervolgens door een gespecialiseerd team in ons CardioVasculair Interventie Centrum, welke is uitgerust met de noodzakelijke materialen om een coronaire functietest uit te voeren.

Voorbereiding

Wat gaat er vooraf aan het onderzoek of de behandeling?

Voorafgaand aan het onderzoek vind een gesprek plaats met een van onze cardiologen. Afhankelijk van uw medische voorgeschiedenis, uw klachten en (eventueel) de reeds verrichte vooronderzoeken bepaalt de cardioloog of een coronaire functietest voor u nuttig en mogelijk is.  

Hoe kunt u zich voorbereiden?

Bespreek met uw behandelend arts welke medicijnen u wel of niet mag innemen voorafgaand aan de procedure.Vermeld eventuele andere medische aandoeningen of allergieën die relevant kunnen zijn voor de behandeling.


Zorg ervoor dat u nuchter bent voor de procedure. Breng iemand mee die u kan ondersteunen en begeleiden op de dag van de behandeling, aangezien u mogelijk niet in staat bent om zelf naar huis te rijden.

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

De coronaire functietest wordt uitgevoerd op een hartkatheterisatiekamer in ons CardioVasculaire Interventie Centrum. U krijgt plaatselijke verdoving in de pols of de lies zodat u zich zo comfortabel mogelijk voelt tijdens de procedure. Een dunne buis (katheter) wordt door de interventiecardioloog via de liesslagader of de armslagader ingebracht en naar de ingang van de kransslagaders van het hart geleid. Via de katheter wordt een speciale draad in de kransslagader gelegd waarmee de weerstand in de microvasculatuur kan worden gemeten om aan of afwezigheid van microvasculaire dysfunctie aan te tonen. Hierna wordt via de cathether acetylcholine in de kransslagaders gespoten. Acetylcholine veroorzaakt coronairspasme bij mensen die in het dagelijks leven ook coronairspasme hebben. Bij mensen met normale coronairen gebeurt er niets. Op deze manier kan met acetylcholine coronairspasme worden aangetoond. Als er coronairspasme ontstaat kan dit op de hartcatheterisatiekamer direct worden behandeld met vaatverwijders.

Waar moet u op letten direct na het onderzoek / de behandeling?

Na de behandeling wordt het gaatje waardoor de catheter naar binnen gaat gesloten met een bandje om de pols of een oplosbare plug in de lies. Als er een zwelling ontstaat rondom het gesloten gaatje moet u dit aan uw behandelend arts melden. In de week na de procedure wordt geadviseerd niet te tillen om de druk op de prikplaats te beperken.

Wanneer krijgt u de uitslag?

De uitslag krijgt u direct na de procedure van de interventiecardioloog. Tevens plannen wij altijd een afspraak met uw eigen cardioloog enkele weken na de procedure om de uitslag en het verdere behandelplan (na) te bespreken.

Wat zijn de risico's, bijwerkingen of complicaties?

Hoewel het uitvoeren van een coronaire functietest over het algemeen veilig is, bestaat er een gering risico op complicaties verbonden aan de procedure. Deze kunnen zijn: bloeding op de prikplaats, allergische reacties op medicatie of contrastmiddel, schade aan het hart of de bloedvaten.


Het meest voorkomende risico is een bloeding of blauwe plek op de plaats waar de buisjes in uw lies of pols zijn ingebracht. Dit komt bij ongeveer 10% van de mensen voor. De bloedingen variëren van enkele druppels bloed tot een bloeduitstorting. Bloeduitstortingen verdwijnen binnen 4-6 weken vanzelf. Het kan geen kwaad, maar ze kunnen wel vervelend zijn, bijvoorbeeld bij het lopen. U hoeft hier niet ongerust over te zijn. De bloeduitstorting verkleurt langzaam en kan naar beneden zakken (zelfs tot de knieën).


Uw behandelend arts zal u volledig informeren over deze mogelijke risico's en beantwoordt graag uw vragen.

Nazorg

Welke specifieke nazorg kunnen wij bieden?

De zaalarts controleert 2 tot 4 uur na de coronaire functietest de lies of de pols (afhankelijk van de gekozen toegangsweg voor de catheter) op eventuele complicaties. Na deze controle wordt u uit het ziekenhuis ontslagen.

Waar moet u op letten na uw onderzoek/behandeling?

Het is belangrijk om uw lichaam goed te verzorgen en te luisteren naar eventuele tekenen van complicaties. Let op eventuele ongewone symptomen, zoals koorts, pijn op de borst, kortademigheid en zwelling of roodheid op de prikplaats. Neem bij twijfel altijd contact op met uw behandelend arts.

Contact bij problemen na uw onderzoek/behandeling

Indien u na de behandeling problemen ervaart of vragen heeft, kunt u contact met ons opnemen via de volgende telefoonnummers:
Afdeling cardiologie, tot 1 week na opname: 071-5263009
Poli cardiologie, tijdens kantooruren ma t/m vr:  071-5263714


Neem bij spoedeisende gevallen altijd contact op met de spoedeisende hulp van ons ziekenhuis of 112.

Behandelteam

Het behandelteam dat u kunt tegenkomen tijdens uw zorgtraject omvat een cardioloog (dr. Den Haan) interventiecardioloog (dr. Al Amri en dr. Bingen) en de verpleegkundigen van de afdeling hartziekten en hartcatheterisatie. Ons behandelteam werkt nauw samen om de beste zorgbeslissingen te nemen en ervoor te zorgen dat u de meest geschikte behandeling ontvangt.

Ons onderzoek

Binnen het LUMC voeren we voortdurend onderzoek uit om de zorg voor patiënten met hartziekten te verbeteren en nieuwe behandelopties te ontwikkelen.

Aan welke studies kan je meedoen?

Als een toonaangevend academisch medisch centrum zijn we betrokken bij verschillende lopende onderzoeken en studies gericht op het begrijpen van coronaire vaatdysfunctie en verbeteren van de behandelresultaten. Uw behandelend arts kan u informeren over eventuele klinische onderzoeken waar u mogelijk aan kunt deelnemen en de voordelen en eventuele risico's die daarmee gepaard gaan.

Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Voor meer informatie over coronaire functietesten kunt u contact opnemen met de betrokken poliklinieken van het LUMC. 
Polikliniek cardiologie:071-5263714
Planningssecretariaat cardiologie (voor verwijzers):Hartcentrum@lumc.nl