Skillslab LUMC
Skillslab: wat is het?
Het Skillslab is een ‘veilige’ leeromgeving waar we met moderne leermiddelen trainen. In het Skillslab kunnen vaardigheden geoefend en getoetst worden zoals:
- Venapunctie
- Perifeer infuus inbrengen
- Katheteriseren man en vrouw
- Trans- en intracutaan hechten van een huidwond
- Chirurgisch knopen
- Basic- en Advanced Life Support voor volwassenen, kinderen en neonaten (pasgeborenen).
Er is een grote ruimte voor vaardigheidsonderwijs, via een vouwwand op te splitsen in 2 ruimtes. Zo kunt u diverse groepsgroottes kwijt in het Skillslab. Iedere ruimte heeft een eigen computer met beamer en projectiescherm.
Faciliteiten Skillslab
De medewerkers van het Skillslab zijn servicegericht en deskundig. Vertrouwelijkheid is gegarandeerd. Er werken senior medewerkers met een (IC)verpleegkundige achtergrond. Zij zijn ALS en CRM gecertificeerde trainers. Daarnaast helpen zij ook met het ontwikkelen en organiseren van vaardigheids- en simulatieonderwijs.
Het Skillslab heeft de volgende faciliteiten voor trainingen:
- Hoog-laag werktafels
- Diverse trainingsmodellen
- Oefenboxen voor laparoscopische oefeningen
- Materiaal voor hechtonderwijs
Simulatiecentrum
In het Skillslab zit een simulatiecentrum met 2 simulatieruimtes. Elke simulatieruimte heeft een eigen regieruimte waarin de trainingsapparatuur bediend kan worden. Deze regieruimte is door een one-way-screen gescheiden van de simulatieruimte. Hierdoor kan het scenario ongestoord geoefend worden. Er hangen camera’s zodat de trainingen kunnen worden opgenomen (voor leerdoeleinden).
Simulatietraining
Bij een simulatietraining oefenen we scenario’s met (semi) acute zorg en leren deelnemers goed samenwerken. Hiervoor wordt een patiëntsimulator gebruikt; een pop om realistische situaties na te bootsen. Samen met instructeurs kijken teams na een simulatie naar wat er goed ging en wat beter kon. Prestatie van de groep en deelnemers worden achteraf geanalyseerd. Dit leert deelnemers steeds effectiever om te gaan met onverwachte situaties.
Het nabespreken van de training gebeurt in een multifunctionele ruimte. Op een groot scherm kunnen overige deelnemers de simulatietraining ’live’ bekijken of achteraf de video-opnames. Deze opnames worden nog dezelfde dag gewist.
Skillslab: voor wie
Het Skillslab is beschikbaar voor iedereen binnen het LUMC die voor de opleiding medisch-technische vaardigheden moet aanleren. Artsen (in opleiding) en verpleegkundigen (basis en gespecialiseerd) gebruiken de faciliteiten. Ook bij sommige Boerhaavecursussen wordt het Skillslab ingezet.
Voorbeelden van trainingen in het Skillslab en simulatiecentrum:
- Specialistisch reanimatie onderwijs in de vorm van Basic Life Support en Advanced (Pediatric) Life Support (neonaat, kinder- en volwassenen) voor artsen en verpleegkundigen.
- ABCDE training.
- CRM (Crew Resource Management) training.
- Modules uit het opleidingscurriculum Heelkunde en Gynaecologie (zoals transcutaan- en intracutaan hechten, enkel-arm index bepalen en verloskundige vaardigheden).
- Verpleegkundig vaardigheidsonderwijs. Waaronder de voorbehouden handelingen zoals: venapunctie, inbrengen perifeer infuus, CAD man/vrouw, en maagsonde inbrengen.
- Airway management (kapbeademing en intuberen).
- Diverse workshops (bijvoorbeeld Elektrocoagulatie, Basic Surgical Skills, Cobra cursus).
- Laparoscopische oefeningen en toetsingen.
Contact en reserveren
Wilt u meer informatie, een training op maat of het Skillslab reserveren? Neem dan contact op met een van de medewerkers via onderstaande contactgegevens. Meer informatie kunt u via een persoonlijk gesprek krijgen, telefonisch of per e-mail.
Ad hoc-trainingen zijn mogelijk in de tijd dat de ruimte niet gereserveerd is.
Contact
Skillslab en simulatiecentrum Divisie 1
- Routenummer: 104
- Locatie: C-01-74 (gebouw 1)
- Openingstijden: tijdens kantooruren.
- Contactpersonen: Willeke Zwikker – van der Zwan, Alain Vermeij en Charissa Neuteboom
- Telefoon: 071 529 83 15 of 071 526 53 61
- E-mail: s.l.d.skillslabdiv1@lumc.nl