Spontane coronaire arteriële dissectie (SCAD). ‘Spontane scheur kransslagader’’
Deze informatie is opgesteld door de afdelingen Hartziekten, Vasculaire interne geneeskunde en Basalt hartrevalidatie
Wat is Spontane coronaire arteriële dissectie (SCAD). ‘Spontane scheur kransslagader’’?
SCAD is een zeldzame aandoening waarbij er plotseling een scheur optreedt in een van de bloedvaten die het hart van bloed voorzien (kransslagader). Door deze scheur ontstaat er een valse vaatholte. De echte vaatholte waar het bloed doorheen zou moeten stromen wordt dan dichtgedrukt. Daardoor ontstaat er een verminderde bloedtoevoer naar het hart, wat kan resulteren in een hartaanval of andere ernstige hartproblemen.SCAD komt ongeveer negen keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
Verschijnselen
De symptomen van SCAD variëren, maar kunnen plotseling optreden en lijken op die van een hartaanval. Dit kan bestaan uit pijn op de borst, kortademigheid, zweten, duizeligheid en flauwvallen. Het is belangrijk om bij het ervaren van deze symptomen direct medische hulp in te schakelen.
Oorzaak
De exacte oorzaak van SCAD is nog niet volledig begrepen, door de zeldzaamheid van de ziekte is hiernaar nog geen grootschalig onderzoek verricht. Het wordt vermoed dat hormonale veranderingen (zoals bijvoorbeeld een zwangerschap), bindweefselafwijkingen zoals fibromusculaire dysplasie en extreme fysieke inspanning of stress een rol kunnen spelen. SCAD treft voornamelijk vrouwen, vaak in de leeftijdsgroep van 30-50 jaar, maar het kan ook bij mannen voorkomen.
Waarom u bij ons in goede handen bent
Het LUMC is een gespecialiseerd centrum voor SCAD en biedt uitgebreide expertise op het gebied van diagnostiek, behandeling en revalidatie. Ons ervaren behandelteam bestaat uit interventiecardiologen, vasculair internisten en revalidatiecardiologen die nauw samenwerken om de best mogelijke zorg te bieden. Doordat wij met verschillende specialisten samenwerken zijn wij goed op de hoogte van alle factoren die een SCAD kunnen veroorzaken en doen wij er alles aan de patiënt op alle gebieden van de juiste informatie en zorg kunnen voorzien. Alle patiënten worden bijvoorbeeld een keer per maand in een speciaal overleg besproken zodat wij zeker weten dat wij niets missen. Regelmatig worden patiënten vanuit andere ziekenhuizen verwezen voor een second opinie. We streven voortdurend naar verbetering van de zorg door middel van onderzoek en innovatie.
De diagnose SCAD wordt gesteld met een hartkatheterisatie. De meeste patiënten met een SCAD hebben een hartinfarct en komen via de ambulance in het ziekenhuis terecht. Door een spoed katheterisatie komt dan de diagnose aan het licht. Door contrastvloeistof in de kransslagvaten te geven via een flexibele buis (katheter) via de pols of lies is dan te zien dat er een scheurtje of een onderbreking is in de wand van de kransslagader. Bij twijfel kan er ook met een soort camera (intracoronaire echo) aan de binnenkant van de kransslagvaten gekeken worden om te beoordelen of er sprake is van een SCAD. Voor meer informatie over hoe een hartkatheterisatie eraan toe gaat, zie de folder "Hoe wordt een hartkatheterisatie uitgevoerd?".
Welke behandelingen zijn er mogelijk?
De behandeling van SCAD is afhankelijk van de ernst van de aandoening en uw individuele situatie. In de meeste gevallen kan medicamenteuze behandeling voldoende zijn om de bloedtoevoer naar het hart te herstellen en de scheur te laten genezen. In andere gevallen kan een invasieve procedure, zoals een dotter behandeling of een bypassoperatie, nodig zijn om de bloedstroom te herstellen. Uw behandelend arts zal de meest geschikte behandeling met u bespreken.
Wat is de prognose?
De prognose van SCAD is over het algemeen goed maar kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Het LUMC is actief betrokken bij onderzoek om de prognose van SCAD-patiënten te evalueren en te verbeteren. Door middel van continue monitoring, behandeling op maat en begeleiding tijdens het herstelproces streven we naar een zo goed mogelijk resultaat voor elke patiënt.
Welke specifieke nazorg kunnen we bieden bij deze aandoening?
Het LUMC biedt gespecialiseerde nazorg aan SCAD-patiënten via een speciaal zorgpad. Na de opname in het ziekenhuis wordt u regelmatig gecontroleerd door cardiologen die gespecialiseerd zijn in dit ziektebeeld. Daarnaast zal een consult bij de vasculair internist plaatsvinden om te achterhalen of er een oorzaak aan te wijzen waarom u een SCAD heeft gekregen. Tot slot bieden wij ondersteuning en begeleiding bij het revalidatieproces en het omgaan met eventuele fysieke en emotionele uitdagingen die kunnen optreden na een SCAD. Dit doen wij in nauwe samenwerking met de revalidatiecardiologen in Basalt, die een speciaal SCAD revalidatieprogramma hebben ontwikkeld.
Waar moet u op letten na uw behandeling?
Pijn op de borst na een SCAD komt in de eerste maanden veel voor. Denkt u dat u opnieuw een SCAD heeft, neem dan direct contact op met de hulpdiensten.
Contact bij problemen na uw behandeling
Indien u problemen ervaart na uw behandeling, zoals nieuwe symptomen, bijwerkingen van medicatie of andere zorgen, aarzel dan niet om contact op te nemen met uw behandelend arts of het zorgteam. Zij zijn er om u te ondersteunen en te begeleiden tijdens uw herstelproces.
Behandelteam
Bij het LUMC kunt u in aanraking komen met verschillende medische professionals, waaronder (interventie) cardiologen, vasculair internisten, revalidatiecardiologen en verpleegkundig specialisten. Zij werken als een team samen om de best mogelijke zorg en behandeling te bieden. U kunt erop vertrouwen dat u in goede handen bent bij ons deskundige en multidisciplinaire behandelteam.
Aan welke studies kan je meedoen?
Binnen het LUMC lopen verschillende onderzoeken en studies gericht op het verbeteren van de zorg voor SCAD-patiënten. U kunt mogelijk deelnemen aan klinische onderzoeken die nieuwe behandelingsmethoden, medicijnen of benaderingen onderzoeken, of de impact van SCAD op uw dagelijks leven en functioneren in kaart brengen. Voor meer informatie over de lopende onderzoeken en hoe u kunt deelnemen, verwijzen wij u graag naar uw behandelend cardioloog
Wij zullen u in ieder geval vragen of wij uw reeds verzamelde medische gegevens uit uw dossier anoniem mogen gebruiken voor wetenschappelijk onderwijs. Meer informatie hierover kunt u vinden in de folder of de website generieke toestemming. Ook zullen wij u vragen of wij het bloed wat wij voor uw diagnose hebben afgenomen mogen bewaren en eventueel later analyseren in onze biobank.
Overig
Heeft u nog andere vragen of wilt u meer informatie? Aarzel dan niet om contact op te nemen met onze polikliniek. Ons zorgteam staat klaar om u te helpen en uw vragen te beantwoorden.