Patiëntenfolder

24-uurs bloeddrukmeting

Binnenkort krijgt u een 24-uurs bloeddrukmeting via uw polikliniek van het LUMC. In deze folder leggen we uit wat een 24-uursbloeddrukmeting precies inhoudt. 

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Nierziekten,Trombose en Hemostase, Transplantatie Centrum, Endocrinologie.

Onze zorg

Waarom doen we dit onderzoek/deze behandeling?

Bloeddrukwaarden wisselen gedurende de dag, avond en nacht. ’s Morgens is de bloeddruk vaak lager dan 's middags of ’s avonds. Gedurende de nachtrust zakt de bloeddruk. Medicijnen, inspanningen en emoties kunnen de bloeddruk beïnvloeden. Het is voor uw arts belangrijk om inzicht te krijgen in deze bloeddrukwisselingen. Hierdoor kan de arts u de juiste medicatie en behandeling voorschrijven.

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

Hoe gaat het meten?  

Gedurende 24 uur draagt u een elektronische bloeddrukmeter. De bloeddrukmeter bestaat uit een meter en een bloeddrukband. Tussen de bloeddrukband en de meter loopt een luchtslangetje. De meter zit in een tasje dat aan een riem vastzit. Deze kunt u om uw middel of over uw schouder dragen. De bloeddrukband heeft u gedurende de 24 uur om uw bovenarm zitten. Deze neemt wat plaats in. Wij vragen u daarom om op de dag van uw afspraak kleding met wijde mouwen te dragen.  

De verpleegkundige of doktersassistent sluit de bloeddrukmeter bij u aan. Veel patiënten kiezen ervoor om meteen na het aansluiten van de bloeddrukmeter te beginnen met de metingen. In de bloeddrukmeter zit een tijdklok, die zorgt dat uw bloeddruk enkele malen per uur gemeten wordt. Het meetschema is verschillend voor dag en nacht. Gedurende de dag wordt uw bloeddruk 4 keer per uur gemeten en gedurende de nacht 2 keer per uur. Het nachtschema begint standaard om 23.00 uur en gaat door tot 8.00 uur ’s morgens.  

Mocht u eerder of later naar bed gaan, dan kunt u door middel van de dag-/nachttoets (zie afbeelding 1) het dagschema wijzigen naar het nachtschema en andersom. Heeft u hier vragen over, dan kunt u deze stellen aan de verpleegkundige of doktersassistent tijdens het aansluiten van de bloeddrukmeter.

Afbeelding 1: dag-/nachttoets

Arm stilhouden  

Wanneer de bloeddrukmeting start, voelt u de bloeddrukband opblazen. Het is belangrijk om tijdens het meten van de bloeddruk uw arm en vingers zo stil mogelijk te houden. Bewegingen kunnen de bloeddrukmeting namelijk beïnvloeden. Een tip hierbij is om de arm die gemeten wordt ontspannen op uw buik te laten rusten.  

Slapen  

Let erop dat de luchtslang van de bloeddrukband tijdens de slaap niet kan worden dichtgedrukt. Zorg er ook voor dat luchtslang zich niet om uw nek kan wikkelen.  

Baden/douchen  

We raden aan om tijdens het onderzoek niet te douchen of te baden. De bloeddrukmeter mag niet nat worden. Mocht u toch willen douchen, dan moet u het apparaat uitzetten en afdoen. Het apparaat kunt u uitzetten door middel van de aan-/uitknop (zie afbeelding 2). Druk deze langer dan 2 seconden in. 

Afbeelding 2: aan-/uitknop

Na het douchen drukt u opnieuw de aan-/uitknop in. De bloeddrukmeter begint af te tellen. Wacht tot de tijd in beeld komt. Druk vervolgens op de starttoets (zie afbeelding 3) om het schema weer te activeren.

Afbeelding 3: starttoets

Waar moet u op letten direct na het onderzoek / de behandeling?

Waarschuwingen  

Wanneer de bloeddrukmeting veel pijn bij u veroorzaakt, schakel dan de bloeddrukmeter uit en doe de bloeddrukband af.  

Ernstige meetfouten worden door een lange pieptoon aangegeven. Schakel het apparaat uit wanneer dit gebeurt en doe de bloeddrukband af.  

Als een van bovenstaande situaties zich voordoen, neem dan contact op met uw polikliniek via onderstaande telefoonnummers. 

Nazorg

Waar moet u op letten na uw onderzoek/behandeling?

Inleveren bloeddrukmeter  

Wij vragen u de bloeddrukmeter 24 uur na het aansluiten in te leveren op uw polikliniek. U kunt de bloeddrukmeter zelf uitzetten en afkoppelen, of u laat dit doen door de verpleegkundige of doktersassistent. U mag de bloeddrukmeter ook via de post-/pakketdienst verzenden. Indien u kiest voor verzending van de bloeddrukmeter verzoeken wij u om de meter zo spoedig mogelijk na het afronden van de meting af te leveren bij een Post-NL punt en de Track & Trace code tot 14 dagen na het versturen te bewaren.

Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Indien nu nog vragen heeft kunt u contact opnemen met de polikliniek.  

Bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 16.00 uur via telefoonnummer:  

  • Polikliniek Nierziekten/Niertransplantatie: 071-526 3796 
  • Polikliniek Nierdonatie: 071-526 4768 
  • Polikliniek Interne Geneeskunde en Trombose Hemostase: 071-526 1850 
  • Polikliniek Endocrinologie en Diabetes: 071-526 3505

Overig

Veelgestelde vragen

  1. Mijn arm doet pijn tijdens de bloeddrukmeting, wat moet ik doen? 
    Wanneer u pijn ervaart tijdens de bloeddrukmeting doet u de bloeddruk af, om de band vervolgens opnieuw om te doen. Let op dat er nog een vinger tussen kan. Mocht u pijn blijven ervaren, neem dan contact op met de polikliniek.
  2. Ik hoor een pieptoon tijdens de meting 
    Ernstige meetfouten worden door een lange pieptoon aangegeven. Op zulke momenten is het raadzaam om uw arm stil te laten hangen en te controleren of er geen kink in de kabel van de bloeddrukmeter is. Blijft de bloeddrukmeter een error geven, doe het apparaat dan aan en uit. Mocht het probleem hiermee niet verholpen zijn, neem dan contact op met de polikliniek.
  3. Ik zie geen metingen in de display, klopt dat? 
    Ja, dat klopt. Alleen de eerste meting ziet u in de display, de daaropvolgende metingen niet.